ابزارهای توسعهدهنده، تکنولوژیهایی هستند که فرآیند توسعه نرمافزار را سریعتر و کارآمدتر میکنند. درهمین حین، توسعه نرمافزار یک فرآیند پیچیده برای ترجمه اشیاء دنیای واقعی به نمایشهای ریاضی و الکترونیکی است که ماشینها میتوانند آنرا درک کرده و دستکاری کنند. همچنین، ابزارهای توسعهدهنده بهعنوان واسطی بین واقعیت فیزیکی و فرآیندهای محاسباتی عمل میکنند، بدین شکل که این ابزارها شامل زبانهای برنامهنویسی، فریمورکها و پلتفرمهایی هستند که سطوح مختلف پیچیدگی را تجزیه و تفکیک میکنند. این امر از سویی به کاربر اجازه میدهد که تعامل راحتتری با کامپیوترها داشته باشد و مسائل پیچیدهتری را حل کند. دراین راستا، بهجای کار با قطعات سختافزاری و زبانهای برنامهنویسی سطح پایین، میتوان با کتابخانهها، رابطهای برنامهنویسی کاربردی (API) و سایر انتزاعات کار کرد که موارد استفاده کسبوکار را در اولویت قرار میدهند. مضاف بر این، ابزارهای توسعهدهنده شامل برنامههای نرمافزاری، مؤلفهها و خدماتی میشوند که فرآیند کدنویسی را سادهتر میکنند.
مزایای ابزارهای توسعهدهنده کدام است؟
تیمهای نرمافزاری از ابزارهای توسعهدهنده برای غلبه بر چالشها بههنگام کدنویسی، آزمایش برنامهها، استقرار اپلیکیشنها و نظارت بر نسخههای تولیدشده، استفاده میکنند، به این شکل که با استفاده از ابزارهای توسعه مناسب، میتوان زمان عرضه به بازار را کاهش داد، باگها/اِشکلات جزئی را رفع، جریانهای کاری توسعه را بهینه کرد و موارد دیگر را به سرانجام رساند.
بهبود کیفیت کد
با ابزارهای توسعهدهنده، کاربر قادر خواهد بود تا کدی بهتر را به نگارش درآورد که عملکرد نرمافزار را بهبود میبخشد. درهمین حال، هر توسعهدهنده سبک و اصول خود را در توسعه نرمافزار دارد و آنها رویکردهای خود را با ابزارهای توسعهدهنده، استاندارد و آنها را با بهترین شیوههای کدنویسی هماهنگ میکنند تا اختلافات احتمالی که ممکن است بر عملکرد تأثیر بگذارد، کاهش یابد. برای مثال، میتوان از کتابخانهها و فریمورکهای استاندارد و آزمودهشده استفاده کرد تا یک پروژه جدید را با اطمینان بیشتری شروع نمود.
کاهش خطاهای کدنویسی
در ادامه و هنگام نوشتن کُد ممکن است اشتباهاتی رخ دهد که رفع آنها در نسخههای تولید، هزینهبَر است. همچنین، میتوان از ابزارهای اشکالزدایی و آزمایش برای شناسایی و رفع اشکالات و مشکلات کدنویسی در مراحل اولیه توسعه استفاده نمود. بهعنوان نمونه، میتوان از ابزارهای توسعه برای اشکالزدایی کد جاوااسکریپت (Java Script) در برنامههای وب استفاده کرد. علاوه بر این، زمانی که کاربر پروژههای توسعه وب را اشکالزدایی میکند، میتواند نقاط توقفی را بیافزاید تا برنامه در نقاط خاصی متوقف شود. نقاط توقف از سوی دیگر شاخصهای منطقی هستند که اپلیکیشن را بهطور خودکار متوقف میکنند تا در رفع مشکل، کمک حال باشند.
توسعه برنامههای چندپلتفرمی
اپلیکیشنهای چندپلتفرمی، نرمافزارهایی هستند که میتوانند با یک کد بیس (Codebase) واحد بر روی دستگاههایی با سیستمعاملها و مشخصات سختافزاری متفاوت اجراء شوند. درهمین راستا، معمولاً هر برنامه تحت وب که تولید میشود، برای یک پلتفرم خاص طراحی شده است. همچنین، کاربر این امکان را دارد تا از ابزارهای توسعه وب برای ساخت نرمافزارهایی که وابسته به پلتفرم نیستند، استفاده نماید. مثلا، میتوان از جاوااسکریپت برای ساخت اپلیکیشنهایی استفاده نمود که تنها در مرورگرهای (Browser) وب به اجراء در میآیند و نیز میتوان از ترکیب تکنولوژیهای مختلف توسعه نرمافزار مانند MongoDB ،Express.js ،React و Node.js (MERN) برای ساخت برنامههایی استفاده کرد که قابلیت استقرار آنها در پلتفرمهای مختلف وجود داشته باشد.
کوتاهکردن زمان توسعه
توسعه نرمافزار فرآیندی است که نیازمند بررسی، آزمایش و ترمیم مؤلفههای نرمافزاری، ماژولهای شخص ثالث و کد است. این فرآیند در این حال، زمانی قابلتوجه از چرخه عمر توسعه نرمافزار (SDLC) را بهخصوص زمانیکه بهطور دستی انجام شود، اشغال میکند. علاوه بر این، با ابزارهای توسعهدهنده، فرد این امکان را خواهد داشت تا بخشهای خاصی از بررسی کد، یکپارچهسازی فریمورک، API Calls مدیریت داده و موارد دیگر را خودکارسازی کند. از طرف دیگر، میتوان از ابزارهای یکپارچهسازی و تحویل مستمر (CI/CD) بهره برد تا اطمینان حاصل شود که بهروزرسانیهای ویژگی و رفع مشکلات امنیتی برای کاربران نرمافزار، بهموقع منتشر میشوند.
بهبود همکاری
هنگام توسعه برنامههای پیچیده، چندین توسعهدهنده ممکن است بر روی یک ماژول خاص کار کنند. دراین راستا، با ابزارهای توسعه، آنها میتوانند بدون تبادل یادداشتهای دستی، بهطور مؤثر همکاری کنند. برای نمونه، میتوان از ابزارهای بررسی کد برای گذاشتن نظرات بهروی توابع نرمافزاری که توسط اعضاء دیگر تیم نوشته شده است، استفاده کرد. همچنین، کاربر این امکان را خواهد داشت تا از سیستمهای کنترل نسخه مانند Git و AWS CodeCommit برای مدیریت تغییرات کد از چندین توسعهدهنده استفاده کند.
کاهش هزینهها
زمان صرفشده برای طراحی، توسعه، یکپارچهسازی و آزمایش برنامهها بهطور قابلتوجهی به هزینههای توسعه نرمافزار کمک میکند، به این شکل که با ابزارهای توسعهدهنده، میتوان در هنگام ساخت، تغییر یا ارزیابی برنامههای نرمافزاری، بهصورت کارآمدتری عمل کرد. برای مثال، میتوان از کتابخانهها و فریمورکها برای اجتناب از نوشتن کل یک ماژول نرمافزاری از ابتدا استفاده نمود. افزون بر این، فرد میتواند از ابزارهای DevOps برای آزمایش کد نرمافزاری، بهطور پیوستهای استفاده و از بروز خطاهای پرهزینه که ممکن است بر انتشارهای نهایی تأثیر بگذارد، جلوگیری کند.
انواع ابزارهای توسعهدهنده کدام هستند؟
کاربران از انواع مختلف ابزارها برای پشتیبانی از جریان کاری توسعه استفاده میکنند و هر ابزار غالبا به یک زبان برنامهنویسی، پلتفرم یا هدف خاصی اختصاص دارد.
کدنویسی
با ابزارهای کدنویسی، میتوان به نگارش کد، ویرایش، ساخت و شبیهسازی آن اقدام کرد. برای مثال:
- میتوان از کامپایلرها برای تبدیل کدهای سطح بالا به زبان ماشین که کامپیوتر قادر به درک آن است، استفاده نمود.
- پس از تبدیل نیز میتوان از یک سازنده کُد برای مونتاژ همه ماژولهای نرمافزاری مرتبط به یک فایل اپلیکیشن استفاده کرد.
- از سوی دیگر این امکان فراهم خواهد بود تا از فریمورکها، کتابخانهها یا کیتهای توسعه نرمافزار برای تسریع توسعه نرمافزار استفاده کرد، به این شکل که ابزارهای مذکور کُدهای آمادهای را ارائه میدهند که میتوان آنها را استفاده، اصلاح و در اپلیکیشنهای خود پیادهسازی کرد.
پشتیبانی برنامهنویسی
با ابزارهای پشتیبانی برنامهنویسی، کاربر میتواند تلاشهای توسعه را بهینه کنید، بهرهوری را افزایش دهید و هنگام ساخت پروژههای پیچیده، همکاری بهتری داشته باشید. ابزارهای پشتیبانی به جای کمک به فرآیند مستقیم، ویژگیهای داخلی را برای مدیریت پروژهها بهصورت آسانتر ارائه میدهند. برای مثال، از یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) برای دسترسی به ابزارهای مختلف کدنویسی موردنیاز برای ایجاد یک برنامه خاص استفاده میشود. درهمین حال، IDE همه ابزارهای مرتبط را در یک محیط میزبانی میکند، بنابراین میتوان جریان کاری آنها را بدوننیاز به تغییر پلتفرمها مدیریت کرد. بهطور مشابه، با سیستمهای نسخهبندی کد، چندین توسعهدهنده میتوانند یک برنامه را بدون ایجاد تضاد در کد تغییر دهند.
DevOps
با ابزارهای DevOps، توسعهدهندگان نرمافزار میتوانند از نزدیک با مهندسان عملیاتی کار کنند تا به مسائل فنی پاسخ دهند یا بهروزرسانیهای ویژگیها را پیادهسازی کنند. مثلا:
- تیمهای نرمافزاری از ابزارهای DevOps برای ایجاد جریانهای کاری مستمر استفاده میکنند که این امر امکان کدنویسی، تست و انتشار سریعتر برنامهها را فراهم میکند.
- مهندسان عملیاتی از ابزارهای DevOps برای ارائه بازخورد فوری که به توسعهدهندگان در رفع مشکلات نرمافزاری کمک میکند، استفاده میکنند.
- تیمهای DevOps از خدمات زیرساخت بهعنوان کد (IaC) برای ساخت، تست و آمادهسازی نرمافزار بهطور خودکار استفاده میکنند.
تست نرمافزار
با ابزارهای تست نرمافزار، میتوان باگها، مشکلات فنی و آسیبپذیریهایی را که بر قابلیت استفاده و امنیت دادههای نرمافزار تأثیر میگذارند، شناسایی نمود. برای نمونه:
- میتوان از یک پروفایلر برای نقشهبرداری از استفاده حافظه، بررسی عناصر و عیبیابی مشکلات عملکرد صفحات وب استفاده کرد.
- اشکالزداها (Debugger) و ردیابهای باگ میتوانند خطاهای کدنویسی یا ناهنجاریها را درطول توسعه شناسایی کنند.
- همچنین میتوان از ابزارهای تست امنیتی همچون تست امنیتی برنامه استاتیک (SAST) و تست امنیتی برنامه دینامیک (DAST) برای شناسایی، تحلیل و رفع آسیبپذیریهای کد بهرهبرداری کرد.