تست مداوم (Continuous Testing) به چه معناست؟

تست مداوم (Continuous Testing) به چه معناست؟

تست مداوم (CT) فرایند آزمایش برنامه در هر مرحله از فرایند توسعه نرم‌افزار و تغییرات کد یا تنظیم برنامه است. برای بهبود سرعت کسب‌وکار، سازمان‌ها باید چرخه‌های انتشار را کوتاه کرده و دائماً ویژگی‌ها و اصلاحات جدید ارائه دهند. تست مداوم، هر مرحله از خط لوله نرم‌افزار را آزمایش می‌کند تا اشکالات زودتر شناسایی شده و کیفیت نرم‌افزار بهتر شود. آزمایش‌های نرم‌افزاری به‌ شکل کدی در کنار کد برنامه حفظ شده و به‌عنوان بخشی از الگوی تست مداوم اجرا می‌شوند.

تست مداوم در تولید:
با تست مداوم در تولید (CTIP)، می‌توان فرایند بررسی‌ کد را در محیط تولید خودکار کرد. ممکن است برخی اشکالات در مراحل ابتدایی و تا زمانی که کاربران به‌طور واقعی با برنامه تعامل نکنند، مشخص نشوند. می‌توان از ابزارها و اسکریپت‌های آزمایش نرم‌افزار برای خودکارسازی شناسایی مشکلات استفاده کرده و فرایند اصلاح را سریع‌تر کرد. اگرچه CTIP در شناسایی مشکلات نهفته نرم‌افزاری در محیط تولید کارآمد است، اما نمی‌تواند جایگزین سایر آزمایش‌های نرم‌افزاری باشد.

ارتباط تست مداوم با یکپارچه سازی مداوم و تحویل مداوم:
یکپارچه سازی مداوم و تحویل مداوم (CI/CD)، شیوه ای در DevOps است که تعادل کیفیت و سرعت را در ارائه نسخه‌های نرم‌افزاری به کاربران نهایی حفظ می‌کنند. در توسعه یا به‌روزرسانی یک برنامه، چندین توسعه‌دهنده ممکن است تغییراتی در شاخه‌های کد مربوط به خود ایجاد کنند. هر شاخه حاوی نسخه‌ای اصلاح‌شده از کد اصلی است. توسعه‌دهندگان باید این شاخه‌ها را بدون هیچ تضادی در یک مخزن مشترک ادغام کنند.
با CI، می‌توان فرایند ادغام کد را از شاخه‌های مختلف خودکار کرد. تحویل مداوم (CD) نیز نسخه‌ای کاربردی از برنامه را آماده می‌کند که خودکار به کاربر نهایی می‌رسد. CI و CD  هر دو فرایند ارائه نرم‌افزار جدید را  آسان‌تر می‌کنند و تغییرات کد را کاربردی می‌کنند.

تست مداوم در CI/CD
تست مداوم در DevOps مبنای هدایت کل خط لوله CI/CD است. تیم‌های نرم‌افزاری می‌توانند شیفت به چپ کنند و یا فرایند آزمایش را در کنار توسعه قرار دهند. به‌جای آنکه آزمایش به مراحل بعدی موکول شود، در هر فرصتی در چرخه عمر توسعه نرم‌افزار (SDLC) آزمایش‌ها خودکار اجرا می‌شوند. از ابزارهای آزمایش خودکار برای بررسی کد، اجرای اسکریپت‌های آزمایشی و یافتن دیدگاه‌های مفید برای بهبود کیفیت نرم‌افزار استفاده می‌شود.
ابزارهای تست مداوم، در حین اعمال تغییرات روی کد، آزمایش‌های عملکردی، کیفیت کد و واحد را در فرایند CI خودکار انجام می‌دهند. این ابزارها آزمایش‌های مقیاس بزرگ – از جمله آزمایش‌های رگرسیون، ادغام و بار – را در خط لوله CD خودکار می‌کنند تا ریسک‌های تجاری را تا حد ممکن کاهش دهند.

مزایای CT
می‌توان از مزایای زیر در ادغام ابزارهای تست مداوم در چرخه توسعه برنامه‌های مدرن استفاده کرد:

  • تسریع در توسعه نرم‌افزار
    با فرایند تست مداوم، می‌توان زمان توسعه را با ابزارهای تست خودکار کاهش داد. در روش قدیمی، توسعه نرم‌افزار از مدل آبشاری پیروی می‌کرد؛ به این شکل که توسعه‌دهندگان مرحله به مرحله پیش می روند. با شیوه‌های توسعه نرم‌افزار مدرن مانند Agile و DevOps، این رویکرد انعطاف‌پذیرتر می‌شود. با تست مداوم می‌توان، به‌جای انتظار طولانی برای بازخورد مهندسان QA ، در حین کدنویسی آزمایش و اصلاحات را اعمال کرد؛ یعنی می‌توان زمان ورود محصول به بازار را کوتاه‌تر کرده و پاسخگویی بهتری به درخواست‌ها ارائه داد.
  • کاهش هزینه‌ها
    اشکالات نرم‌افزاری و مشکلات عملکردی بر تحویل خدمات تأثیر می‌گذارند و باعث ازدست‌رفتن فرصت‌های تجاری و هزینه‌های قابل‌توجهی برای سازمان‌ها شود. حتی در بهترین حالت، ممکن است تمام مشکلات نرم‌افزاری قبل از پیاده سازی شناسایی نشوند. ابزارهای تست مداوم برای ارزیابی، نظارت و گزارش مشکلات در طول کل SDLC استفاده می‌شوند. با کشف سریع‌تر مشکلات نرم‌افزاری، می‌توان هزینه‌ها و منابع را کاهش داد. رفع اشکالات در مراحل اولیه هزینه کمتری از رفع آن‌ها در محیط تولید دارد.
  • بهبود کیفیت کد
    در زمان ساخت نرم‌افزار، سعی بر رعایت بهترین شیوه‌های کدنویسی است. کدی که به‌خوبی ساختاربندی شده، به‌راحتی هم قابل‌درک است، اشکالات کمتری دارد و منابع محاسباتی کمتری مصرف می‌کند. با تست مداوم، کد در پروژه‌های مختلف ثابت می ماند. همچنین، می‌توان با اطمینان بیشتری از کدی که در زمینه اشکالات و عملکرد به‌دقت آزمایش شده باشد، مجدد استفاده کرد.
  • بهبود همکاری تیمی
    تست مداوم نقش مهمی در بررسی آزمایش‌های نرم‌افزاری که در طول مراحل توسعه انجام می‌شود دارد. به‌جای کار در سیستم‌های متفاوت، تیم‌های توسعه، QA  و عملیاتی رویکرد فعال‌تری برای کشف اشکالات نرم‌افزاری در محیط‌های آزمایشی دارند. با ادغام در CI/CD می‌توان واحدهای نرم‌افزاری مختلف را آزمایش کرده و نتایج را به هم ارتباط داد. به‌عنوان مثال، چند توسعه‌دهنده ممکن است هم‌زمان ویژگی‌های جدیدی را آزمایش کنند، درحالی‌که تیم‌های عملیاتی زیرساخت‌های ابری را برای تست پشتیبانی از نیازهای متغیر ارزیابی می‌کنند.
  • ارتقای تجربه مشتری
    با استفاده از استراتژی‌های آزمایش قوی، موارد احتمالی پیش‌بینی می‌شوند و پاسخ‌ها برنامه‌ریزی می‌شوند. با انتشار تغییرات جدید نرم‌افزاری، به‌جای اینکه کاربر با یک نسخه معیوب ناامید شود، از چارچوب‌های تست مداوم برای شبیه‌سازی سناریوهای ممکن و پیش‌بینی مشکلات بالقوه استفاده می‌شود. نتایج تست قبل از انتشار نرم‌افزار در محیط تولید بررسی می‌شوند و به این شکل، تجربیات نرم‌افزاری جذاب ادامه پیدا می‌کنند.

روش‌های CT
تست مداوم شامل آزمایش‌های متعددی است که در تولید برنامه‌های امن، محبوب و کاربردی استفاده می‌شوند. در زیر چند روش آزمایش رایج آورده شده است:

  • آزمایش عملکردی
    با آزمایش عملکردی، جریان کار نرم‌افزار با الزامات تجاری آن هماهنگ می‌شود. به‌عنوان مثال، نرم‌افزار تجارت الکترونیک برای هر سفارش، شرکت حمل‌ونقل را مطلع می‌کند. در آزمایش عملکردی، اطمینان حاصل می‌شود که نرم‌افزار تماس، API صحیحی را به سیستم تامین کننده حمل‌ونقل ارسال می‌کند.
  • آزمایش رگرسیون
    آزمایش رگرسیون اطمینان حاصل می‌کند که تغییرات کد بر ثبات، عملکرد، امنیت و کارایی برنامه تأثیری نمی‌گذارد. این آزمایش رفتار نرم‌افزار را در حین اعمال تغییرات سریع کد در محیط‌های نرم‌افزاری مدرن تضمین می‌کند.
  • آزمایش عملکرد
    با آزمایش عملکرد، جنبه‌های غیرعملکردی یک برنامه ارزیابی می‌شوند. در طی آزمایش عملکرد، قابلیت برنامه برای عملکرد بهینه با وجود ترافیک روبه‌افزایش وب، مصرف حافظه، کاربران هم‌زمان و سایر پارامترهای محیطی ارزیابی می‌شود. از دیدگاه‌های عملی برای شناسایی گلوگاه‌ها و بهینه‌سازی جریان‌های کد استفاده می‌شود.
  • آزمایش ادغام
    در آزمایش ادغام، باید مطمئن شد که اجزای نرم‌افزاری واسط و وابسته در برنامه به‌درستی عمل می‌کنند. مثلا، یک API Calls باید پاسخ مناسبی طبق مستندات ارائه دهد. با آزمایش ادغام مشخص می‌شود که تمام اجزای وابسته با قرارگرفتن در کنار هم عملکردی یکپارچه دارند یا خیر.
  • آزمایش پذیرش کاربر
    آزمایش پذیرش کاربر معمولاً روی نرم‌افزار سفارشی که برای کاربران خاص طراحی شده است، انجام می‌شود. مثلا، نرم‌افزار مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) برای یک مشتری خاص در صنعت خرده‌فروشی ساخته می‌شود و سپس آزمایش پذیرش کاربر انجام می‌شود تا تأیید شود که تمام ویژگی‌ها طبق الزامات نرم‌افزار طراحی شده‌اند. بر اساس بازخورد کاربر، ممکن است نرم‌افزار اصلاح شود یا تأیید شود که تحویل کامل شده است.
  • آزمایش اسموک
    آزمایش اسموک، خودکارسازی آزمایش نرم‌افزار است که مهندسان QA آن را با دریافت نسخه جدیدی از توسعه‌دهندگان اجرا می‌کنند. تیم‌های QA از آزمایش‌های اسموک (که به‌عنوان آزمایش‌های تأیید ساخت نیز شناخته می‌شوند) استفاده می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که عملکردهای کلیدی در نرم‌افزار هیچ نقص عمده‌ای ندارند. اگر نقصی وجود داشته باشد، آن ها توسعه‌دهندگان را مطلع می‌کند و قبل از آزمایش بیشتر منتظر اصلاح موارد قبلی می‌ماند.

چالش‌ها
با وجود مزایای تست مداوم، ممکن است به دلائل زیر، با چالش‌هایی هنگام اجرای آن مواجه شد:

  • عادت به روش‌های قدیمی آزمایش و مدیریت داده‌های آن که در مراحل اولیه توسعه، آزمایش را در اولویت قرار نمی‌دهند.
  • عدم دسترسی به ابزارهای آزمایش خودکار برای ادغام راحت آن‌ها با جریان‌های کاری موجود
  • محدود ساختن تست مداوم به خودکارسازی آزمایش‌های نرم‌افزار که تأثیر مثبت آن را کاهش می‌دهد. در عوض، ارزیابی مداوم باید به‌عنوان بخشی از یک استراتژی جامع‌تر، مانند DevOps و Agile، به‌کار رود تا بتوان نرم‌افزاری کاربردی ارائه داد که تجربه کاربری را هم بهبود ببخشد.

ادغام تست مداوم نیازمند ذهنیت و فرهنگی است که باید از مدیریت آغاز شود.

 

ارکستراسیون کانتینرها (Container Orchestration) یعنی چه؟
جستجوی شناختی (Cognitive Search) چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

سبد خرید
علاقه‌مندی‌ها
مشاهدات اخیر
دسته بندی ها